Muligheder ved insolvens

Insolvens er et speciale, der bygger på Bjerregaard Advokatfirmas kernekompetence. Vores insolvensområde fokuserer på at finde den bedste løsning for dig, din virksomhed og de største kreditorer. Vi repræsenterer ofte også banker og finansielle aktører.

Vi ringer gerne til dig - diskret og hurtigt. Udfyld herunder:

Invalid Email
Invalid Number

Undgå konkurs med rekonstruktion

Advokat Morten Bjerregaard har omfattende erfaring som kurator i konkursboer. Før vi når så langt, undersøger vi, om konkurs kan undgås. En mulig løsning kan være rekonstruktion, tidligere kendt som betalingsstandsning. Rekonstruktion kombineres ofte med tvangsakkord eller virksomhedsoverdragelse. I nogle tilfælde indebærer det en længere kredittid, også kendt som et “pusterum”.

Sidste udvej ved insolvens

Når konkurs er den eneste udvej, er det vigtigt, at kurator har erfaring med afvikling for at minimere tabet for kreditorerne. Konkurs bør vælges, hvis fortsat drift vil medføre yderligere tab. Her sælges aktiverne og fordeles ligeligt blandt kreditorerne efter konkursordenen. Dette kan ske som repræsentant for banken, der muligvis har virksomhedspant, eller i samarbejde med de største kreditorer for at undgå tab og bevare virksomhedens omdømme.

Beskyttelse af medarbejdere og bobehandling

Almindelige medarbejdere får ofte deres løn dækket af Lønmodtagernes Garantifond (LG), som derfor får penge før andre kreditorer. Omkostningerne ved bobehandlingen, inklusive kurators salær, betales først. Skifteretten fastsætter kurators salær. Når bobehandlingen afsluttes, slettes selskabet fra Erhvervsstyrelsens register, og alle kan starte på en frisk.

Personlig konkurs og gældsordninger

Ved personlig konkurs består gælden stadigvæk, i modsætning til USA, hvor konkurs har en sanerende effekt. Af og til er det muligt at lave en frivillig gældsordning med kreditorerne, som kræver, at alle større kreditorer accepterer ordningen. Vi har gode erfaringer med disse ordninger og har hjulpet ejendomsinvestorer med at lave aftaler med Finansiel Stabilitet og andre store kreditorer.

Tvangsakkord som alternativ

Hvis en frivillig gældsordning ikke er mulig, kan vi hjælpe med at gennemføre en tvangsakkord. Dette indebærer at lave en økonomisk status, en redegørelse for situationen og et løsningsforslag. Vi har stor erfaring med tvangsakkorder, hvor gælden kan nedsættes med op til 90 % eller mere i særlige tilfælde. Der er ikke længere krav om en bestemt akkordprocent.

I praksis forhandler vi med de større kreditorer (ofte SKAT og banken) før indgivelse af begæring om tvangsakkord til skifteretten. Ved en tvangsakkord bliver den gæld, som ikke betales ifølge akkordforslaget, slettet, også for dem, der stemte imod forslaget.

Hvad betyder det at være insolvent?

At være insolvent betyder, at en virksomhed eller person ikke længere er i stand til at betale sin gæld, efterhånden som den forfalder. Insolvens kan opstå af flere årsager, såsom faldende indtægter, stigende udgifter, dårlig økonomisk styring eller uforudsete økonomiske chok. Når en virksomhed er insolvent, overstiger dens passiver dens aktiver, hvilket betyder, at den skylder mere, end den ejer.

Insolvens kan opdeles i to hovedkategorier:

1. Likviditetsinsolvens: Dette sker, når en virksomhed eller person ikke har tilstrækkelig likviditet til at betale sine forpligtelser, selvom dens aktiver måske overstiger passiverne på lang sigt. Det kan være midlertidigt og løses gennem forbedret likviditetsstyring eller kortsigtede lån.

2. Balanceinsolvens: Dette opstår, når en virksomheds samlede passiver overstiger dens samlede aktiver, hvilket betyder, at den er teknisk insolvent. Dette er en mere alvorlig form for insolvens, der ofte kræver drastiske foranstaltninger som rekonstruktion eller konkurs.

Når en virksomhed erkender sin insolvens, er det afgørende at handle hurtigt for at minimere tabene for kreditorerne og forsøge at finde en løsning. Dette kan indebære at forhandle med kreditorerne om betalingsordninger, søge juridisk rådgivning for at udforske mulighederne for rekonstruktion, eller i værste fald, forberede sig på konkurs.

Insolvenslovgivningen i Danmark tilbyder forskellige værktøjer og procedurer til håndtering af insolvens, hvilket giver virksomhederne mulighed for at finde den mest hensigtsmæssige løsning for deres situation.

Det er vigtigt for virksomhedsledere at være opmærksomme på tegnene på insolvens, såsom kontinuerlig negativ pengestrøm, konstant overtræk på kreditfaciliteter, stigende gældsniveauer, og hyppige betalingsmisligholdelser. Ved at handle proaktivt kan virksomheder ofte finde en vej ud af deres finansielle vanskeligheder og undgå de mest alvorlige konsekvenser af insolvens.

Vil du drøfte din sag om insolvens i fortrolighed, så kontakt os på mail mb@badv.dk eller telefon 50 51 91 31