Det er firmaets ejer, eller ejere, som træffer beslutning om frivillig opløsning af et selskab ved likvidation. Det kaldes også, at beslutningen om likvidation sker på generalforsamling eller på et ejermøde.
Det er selskabets ejer, som bestemmer, hvem der skal være likvidator. Hos Bjerregaard Advokatfirma har vi betydelig erfaring med likvidation af selskaber, og du kan altid ringe alle ugens dage mellem 8 – 22 på 50 51 91 31, hvis du vil drøfte din sag.
Når likvidator er valgt, så overgår ledelsen af selskabet til likvidator. Likvidator er normalt en advokat.
For at kunne sikre, at vi bedst muligt kan konstatere alle kreditorer, og at alle krav modtages, og for at sikre de oplysninger om aktiver, der måtte fremgå ved postforsendelser, så har vi pligt til at ændre selskabets hjemstedsadresse til likvidators adresse, jf. selskabslovens § 220, stk. 3, nr. 5, idet usikre økonomiske forhold udgør sådanne konkrete omstændigheder, at den pligt opstår. Pligten til adresseændringen opstår straks vi siger ja til opgaven om at undersøge, om en solvent likvidation også efter vores opfattelse er mulig, forudsat at ledelsen på det tidspunkt har truffet beslutning om at selskabet skal træde i likvidation.
Bjerregaard Advokatfirma er som alle andre advokater omfattet af De Advokatetiske Regler. Det følger af De Advokatetiske Regler, artikel 54, stk. 2, at advokaten skal arbejde for en løsning af klientens sag for de lavest mulige omkostninger under hensyn til klientens ønsker og instrukser. Som det uddybes nedenfor, så overgår mange likvidationer til konkurs, og derfor stiller vi krav om, at den sikkerhedsstillelse, der er lovpligtig iht. konkurslovens § 27, indbetales til vores kontor forud for at vi siger ja til at påbegynde en likvidation af et selskab. Den sikkerhed udgør DKK 40.000 i Storkøbenhavn og DKK 30.000 i det øvrige Danmark. For at være sikker på at overholde artikel 54, stk. 2, så ændres selskabets hjemstedsadresse til vores kontor i Roskilde Retskreds.
Hvis vi ved gennemgang af det modtagne regnskabsmateriale, ved anmeldelser, eller på andet grundlag konstaterer eller vurderer, at grundlaget for solvent likvidation ikke er til stede, så har vi som likvidator pligt til at indgive konkursbegæring. I så fald anmodes skifteretten om at selskabet tages under konkursbehandling, jf. konkurslovens § 17, stk. 1.
Det sker selvfølgelig kun efter forudgående indhentet fuldmagt, men en sådan fuldmagt er ved sagens start en betingelse for, at vi vil sige ja til at påtage os opgaven, fordi det er en forudsætning for, at vi kan opfylde de likvidatorforpligtelser, som følger af loven.
Likvidation skal anmeldes i Erhvervsstyrelsen inden 2 uger efter at beslutningen er truffet.
I perioden fra vi siger ja til sagen og frem til udløbet af den 2-ugers-frist gennemgår vi det regnskabsmateriale, som vi har modtaget. Vi vurderer også, om vi mener, at det er realistisk med en solvent likvidation.
Ellers er alternativet konkurs.
I mange tilfælde ender en likvidation med en konkurs, fordi vi ofte oplever, at der i tilfælde af ophør er flere og/eller større forpligtelser, end ledelsen havde forventet.
Inden anmeldelsesfristen på de to uger udløbet har vi forholdt os til, om vi mener, at der i stedet bør indgives en konkursbegæring.
Hvis vi mener, at sagen kan fortsætte som solvent likvidation, så sørger vi for i Erhvervsstyrelsens register at tilføje ordene “i likvidation” til selskabets navn, alternativt indgives konkursbegæring.
Alle kreditorer skal ved registrering og offentliggørelse i Erhvervsstyrelsens it-system opfordres til at anmelde deres krav til likvidator senest 3 måneder fra datoen for offentliggørelsen. Likvidator skal samtidig med anmeldelse af beslutningen om likvidation meddele alle selskabets kendte kreditorer beslutningen.
Likvidator kan tidligst afslutte sagen når denne 3-måneders-frist er udløbet.
Krav der ikke kan anerkendes
Kan en fordring ikke anerkendes som anmeldt, skal der gives kreditor underretning herom. Kreditor skal underrettes om, at spørgsmålet skal indbringes for skifteretten senest 4 uger efter brevet m.v.s afsendelse, hvis afgørelsen ønskes anfægtet.
Endelig afslutning
Når bobehandlingen er afsluttet, kan generalforsamlingen træffe beslutningen om endelig likvidation af selskabet.
Senest 2 uger efter at det endelige likvidationsregnskab er godkendt af ejerne, skal likvidatorernes anmeldelse heraf være modtaget i Erhvervsstyrelsen.
Likvidationsregnskabet skal følge som bilag til denne anmeldelse.
Likvidationsregnskabet skal revideres, hvis selskabet er omfattet af revisionspligt efter årsregnskabsloven eller anden lovgivning. Erhvervsstyrelsen sletter herefter selskabet.
CVR: 38826859
Ansvarsforsikret i Codan
Medlem af Danske Insolvensadvokater
Medlem af Advokatsamfundet
Nørre Søgade 35, 2. sal
1370 København K
Skomagergade 8, 2.sal
4000 Roskilde
Dronningensgade 23
5000 Odense C
Mødelokale
Strandvejen 9, 1. sal
9000 Aalborg
Mødelokale
Ny Banegårdsgade 55, 4. sal
8000 Aarhus C
Mødelokale
© Copyright 2025 Advokatanpartsselskabet Bjerregaard Advokatfirma
Forslag : Konkurs, Rekonstruktion, Retsager