Matchfixing – ofte tynde beviser

Matchfixing er bevidst manipulation af idrætskonkurrencer, som eksempelvis en fodboldkamp. Advokat Morten Bjerregaard Nielsen har erfaring i at rådgive personer med tilknytning til den professionelle idrætsverden, når de har været under mistanke for matchfixing.

Ofte er sager om matchfixing uforholdsmæssigt eksponeret i pressen, fordi de mistænkte er kendte personer. Langt de fleste sager om matchfixing slås stort op, men ender med sigtelsen droppes af politiet. Resultatet er, at den mistænkte ikke engang kommer i retten fordi beviserne viste sig at være for tynde.

Det er vores opgave i samarbejde med dig, at overbevise politiet om at sigtelsen for matchfixing skal droppes. Lykkes det ikke så vil vi under retssagen fremføre argumenter for at du skal frifindes. Det er almindelig kendt i sportsverdenen, at idrætsudøvere kan have en “off day”. Og der er næppe mange der vil beskylde de brasilianske spillere i VM-semifinalen mod Tyskland for at have spillet på et stort nederlag til deres eget hold. Netop VM-semifinalen er et fremragende eksempel på, at de fejl der umiddelbart kan fremtræde som forsætlige også begås på allerhøjeste niveau. Og dermed et eksempel på, at matchfixing er meget svært at bevise.

Kendte eksempler på matchfixing

Et kendt eksempel på matchfixing er sagen, hvor seks mænd blev beskyldt i en stor dansk sag om matchfixing, hvor politiet påstår at de sigtede har aftalt, hvad resultatet skulle blive i to fodboldkampe mellem Hvidovre IF og modstanderne i henholdsvis Vejle Boldklub og det daværende FC Hjørring.

Ifølge Københavns Politi fik de sigtede en gevinst på omkring 900.000 kroner. Sagen menes at trække tråde til Asien, da en filippinsk organisation ifølge politiet har spillet, hvad der svarer til to til tre millioner kroner i Asien. Det er den største sag om matchfixing i professionel dansk fodbold, men det er ikke første gang, at det er sket i Danmark. Andre eksempler er beskyldninger mod en 2. divisionsspiller fra Vanløse. Han blev beskyldt for at have satset på sit eget holds nederlag mod Helsingør. Vanløse tabte 1-3.

Et andet eksempel er at Dansk Boldspil-Union (DBU) har idømt FC Vestsjælland-spilleren Kristoffer Wichmann seks måneders karantæne for matchfixing. DBU’s disciplinærudvalg fandt det bevist, at Wichmann via stråmænd havde spillet for mindst 9000 kroner på sejr til sin egen klub. Wichmann afviste at have deltaget i matchfixing. Reglerne omfatter alle udøvere, trænere og dommere i alle idrætsgrene under forbundet.

Matchfixing er for eksempel:

  • Forsætlig manipulation af resultatet af en idrætskonkurrence.
  • Forsætlig underpræstation.
  • Forsætligt nederlag i en konkurrence.
  • Bestikkelse af eller trusler mod en anden person for at påvirke en idrætskonkurrence i en bestemt retning.

Tilsvarende former for “uetisk adfærd” er også omfattet af reglerne og dermed forbudt:

  • Misbrug af intern viden, eksempelvis ved at videregive oplysninger, der kan udnyttes i forbindelse med spil.
  • Spil på egen konkurrence, også selvom der spilles på sejr.
  • Modtagelse af gaver, der ikke hænger naturligt sammen med den pågældende idrætskonkurrence.

Der findes tre niveauer indenfor matchfixing, ifølge Dansk Boldspil Union (DBU):

  • Niveau 1 – Spil på egne kampe: Personer, der individuelt spiller på bestemte udfald i kampe, som de selv er deltager i og for egen vindings skyld.
  • Niveau 2 – Organiseret fællesskab: Flere personer, der i forening spiller på bestemte udfald i kampe, som de selv er deltagere i og for egen eller andres vindings skyld.
  • Niveau 3 – Organiseret kriminalitet: Store syndikater, der eksempelvis med trusler om vold, afpresning eller ved bestikkelse forsøger at påvirke spillere, dommere eller trænere til at sikre et bestemt udfald af en kamp.